Stor kunst i Skulpturhaven i Tønder
Stor kunst i Skulpturhaven i Tønder
Stor kunst i Skulpturhaven i Tønder
Stor kunst i Skulpturhaven i Tønder
Oplevelser og Attraktioner Den levende historie

Stor kunst i Skulpturhaven i Tønder

Kom på guidet tur og få hele historien.

Hvordan kan det være, at Tønder har en hel park med skulpturer? Hvorfor vokser græsset højt op omkring nogle af værkerne? Er kunstneren Per Kirkebys skulptur i virkeligheden en rygeovn? Og hvorfor står prins Henriks skulptur, hvor den gør?
På en times gåtur med en af byens guider gennem Skulpturhaven får du svar på alle spørgsmålene – og får en masse andre gode historier oveni. Både om værkerne, kunstnerne, historien bag haven og området – og måske også en røverhistorie eller to. Du får fortællinger, der giver nye lag til oplevelsen af de meget forskellige værker.

Om Skulpturhaven:
Mellem Vidåen og Tønders gamle gader ligger Amtmandens Have, og det er en af byens perler, hvor der i dag er en samling af store og mindre skulpturer af anerkendte billedhuggere. Tilsammen udgør alle værkerne Skulpturhaven. Her må gæsterne gerne røre ved kunstværkerne, som er placeret rundt i parken, og det er også helt i orden, når børn kravler op på eller igennem nogle af dem. Ideen er, at hele haven med skulpturer, gamle træer og stor græsplæne er et sted, der skal bruges, nydes og indbyde til ophold og arrangementer. De meget forskelligartede skulpturer tæller både mindre værker med organiske former og flere meter høje værker med grafiske udtryk i materialer som granit, bronze, sandsten og marmor.

Det hele begyndte med 75.000 kroner, som var overskuddet fra Tønder Handelsstandsforenings 100-års jubilæum i 2006. Foreningen nedsatte et kunstudvalg, der skulle arbejde for at få kunstværker i det offentlige rum i Tønder. Gennem årene har støtte og gaver fra både private og fonde – ikke mindst Ny Carlsbergfondet – gjort det muligt at indkøbe i alt 17 værker af tilsammen 10 kunstnere, og i 2018 kunne den færdige samling indvies.
De fleste af værkerne har plads i Amtmandens Have. Enkelte er opstillet ved Bachmanns Vandmølle, mens den allerførste skulptur til samlingen står på Vidåkajen ved Hostrups Hotel.

Mødested:
Ved skulpturen ”Lille Emma”. Søndergade (overfor nr. 36).

Billetpris 75 kr. pr. person inkl. folderen ’SKULPTUR I TØNDER’
Gruppepris 75 kr. pr. person max 30 personer pr. gruppe.