Traditional Coffee/Cake Table in Højer
Traditional Coffee/Cake Table in Højer
Traditional Coffee/Cake Table in Højer
Traditional Coffee/Cake Table in Højer
Traditional Coffee/Cake Table in Højer
Oplevelser og Attraktioner Regnvejrsaktiviteter

Sønderjysk Kaffebord i Højer

Kom og oplev det populære sønderjyske kaffebord – 7 af de bløde, 7 af de hårde og 7 af de tørre kager. Nyd kagerne i hyggelige omgivelser i det der engang var kostald på bondegården Hohenwarte.

Hohenwarte ligger midt i den naturskønne, fredede Tøndermarsk, kun 2 km. fra Vadehavet, hvor der er rige muligheder for at opleve Marskens natur og dyreliv. Hohenwarte bliver drevet som hobby landbrug, hvor man kæler med dyrene og rider på hestene. Hohenwarte ligger centralt for besøg i marsken, en tur over grænsen eller den hyggelige indkøbsby Tønder, stranden på Rømø m.m. På gården serveres et traditionelt sønderjysk kaffebord med mindst 21 forskellige kager af de hårde og de bløde.

Fra 1890’erne og frem til 1. Verdenskrig blev der opført mange danske forsamlingshuse i det, der dengang hed Nordslesvig – det nuværende Sønderjylland. Forsamlingshusene blev mødestedet for de dansksindede grupper - man havde brug for at holde sammen mod den tyske overmagt, og det blev derfor almindeligt at mødes og synge fædrelandssange med kampånd og fællesskabsfølelse. Møderne foregik på modersmålet i en tid, hvor udtryksformer på dansk almindeligvis var forbudt. Disse forsamlinger var en torn i øjet på de tyske magthavere og forsamlingshusene fik derfor ikke spiritusbevilling og havde heller ingen køkkenfaciliteter. Dette medførte, at man måtte byde på noget andet og områdets husmødre lod derfor kreativiteten råde i køkkenet, hvilket resulterede i, at de til forsamlingshusmøderne blev vært for det overdådige traktement, vi i dag kalder ”Det sønderjyske kaffebord”. Kagernes store variation og opfindsomhed var et resultat af en konkurrence blandt kvinderne om at lave de bedste og mest overdådige tærter og kager til møderne – og dermed opstod traditionen med de mange slags kager.

Kagefadene blev flittigt sendt rundt, hvor man hver gang måtte tage et stykke af hver slags kage, for foredragsholderne skulle have ro til at tale, samt have tilhørernes fulde opmærksomhed, før fadene atter begyndte at vandre.

Rækkefølgen var fast – syv bløde og syv hårde. Først kom ”stopkagerne”, der indeholdt meget fedtstof: Boller med et tykt lag smør, festkringle og vandkringle. Herefter de ”magre” skærekager, plade-og formkager, samt de tørre tærter. Derefter fulgte de flødeskumsbelagte tærter og lagkager. Og endelig til sidst syv slags småkager.
Kom og oplev et traditionsrigt kaffebord med mindst 21 forskellige kager.

Kombiner eventuelt det Sønderjyske Kaffebord, med et ophold på vores dejlige gård, vi tilbyder overnatning, f.eks. i form af en bondegårdsferie.