Experience the Northern German Defence Line incl. lunch
Experience the Northern German Defence Line incl. lunch
Experience the Northern German Defence Line incl. lunch
Experience the Northern German Defence Line incl. lunch
Pakke

Sikringsstilling Nord tur med frokost

Kør en historisk tur og nyd en frokost på Agerskov Kro.

Oplev på denne kør selv tur i egen bil, verdens bedst bevarede feltbefæstningslinje fra 1. verdenskrig, inkl. 2 begravelsespladser. Dyk ned i historien om den tyske kejserlige hær der byggede forsvarslinjen i 1916-1918.

I midten af 1916 steg Tysklands frygt for en engelsk invasion nordfra via en landsætning af 100.000 ved Esbjerg. Derfor gravede man planerne for en forsvarsstilling mod nord op af skuffen. 

På dette tidspunkt havde det område vi i dag kender som Sønderjylland været en del af det tyske rige i 52 år siden krigen i 1864. Derfor var forsvarstillingen planlagt til at løbe gennem det nordlige Sønderjylland ca. 10 – 15 kilometer fra den daværende grænse ved Kongeåen.
Arbejdet med at anlægge forsvarstillingen, der skulle blive kendt som Sikringsstilling Nord blev derfor sat i gang. Fuldt udbygget skulle Sikringsstilling Nord bestå af Over 900 støbte anlæg, skyttegrave, pigtrådslinjer lette, middeltunge og tunge kanonbatterier. Det var dog ikke alle stillinger, der blev færdigbygget og stillingen blev aldrig bemandet, men styrkerne var udpeget og klar til at indtage stillingen, hvis det blev nødvendigt.

Straffefangerne, der blev brugt til det hårde arbejde, var soldater, der på den ene eller anden måde havde forbrudt sig mod hærens reglement. Normalt blev de indsat i et af Tysklands mange fæstningsfængsler, men i efteråret 1916 blev det tilladt at bruge dem som arbejdskraft uden for fæstningerne. Ved bygningen af stillingen blev der indsat 32 kompagnier á 250 mand, som blev brugt til det mest slidsomme arbejde. 
De levede under kummerlige forhold, arbejdede fra morgen til aften, og måtte dertil ofte gå flere timer til og fra arbejdsstedet. Kosten var langt fra tilstrækkelig og disciplinen hård med tilhørende hårde straffe.

Bygning af anlæggene fandt sted fra september 1916 til krigens slutning med skiftende intensitet. De forreste stillinger samt artilleristillingerne var dog stort set færdige ved udgangen af 1917. Vurderet ud fra specielt de tunge batteriers placering, synes det tyngden ligger i den østlige del af landet. Dette muligt ud fra et ønske om at beskytte de vigtige flådeinstallationer ved Aabenraa og Als.

Inkluderet i pakken:
En kørselsvejledning til 4 bunkers/batterier samt 2 begravelsespladser til besøg på egen hånd.
Frokost på Agerskov Kro, vælg mellem æggekage eller stjerneskud

Dette er en kør-selv tur, hvor man i egen bil besøger disse spændende steder. Forvent cirka 15 km mellem hvert sted, med undtagelse af Arrild Straffefange Kirkegård og Mandskabsbunkeren i Arrild som ligger kun et par kilometer fra hinanden.

Før ankomst vil I via mail få tilsendt en kørselsvejledning mellem alle besøgsstederne inkl Agerskov Kro.
Bemærk at enkelte bunkers ligger så de ikke er egnede for gangbesværede, en bunker ligger f.eks. på en mark hvor der græsser køer, og en ved en anden skal man gå cirka 450 meter for at komme til.

Der vil blive reserveret bord til jer til klokken 12.00 på Agerskov Kro. Ønsker I at spise på et andet tidspunkt bedes I kontakte spisestedet.