De seks slotte - en sommertur på Flensburg Fjord Route
6 nætter - Find passet frem og tag på en uforglemmelig cykeltur.
I juli og august sejler cykelfærgen Rødsand mellem Danmark og Tyskland, og giver dermed mulighed for en enestående rundtur forbi seks slotte på begge sider af grænsen.
De seks Slotte kombinerer flere etaper af den grænseoverskridende cykelrute Flensburg Fjord Route, og fører dig forbi slottene i Aabenraa, Nordborg, Augustenborg, Sønderborg, Gråsten og Glücksburg. Turen starter i Aabenraa og udover overnatning med morgenmad inkluderer turen bagagetransport, færgebilletter samt kortmateriale og rutebeskrivelser.
Turen starter i Aabenraa, hvor I får udleveret Flensburg Fjord Route guidebogen, som indeholder kortmateriale, rutebeskrivelser og information om seværdigheder på turen.
Program for turen:
Dag 1: 0 km
På ankomstdagen er der tid til at besøge første slot på turen: Brundlund Slot. Slottet blev opført i 1400-tallet, og i dag danner det rammen om Kunstmuseet Brundlund Slot. Museet har en rig samling af værker fra sønderjyske kunstnere som C.W. Eckersberg og Franciska Clausen. Disse værker samt skiftende udstillinger kan opleves i slottets mange rum. I slotsparken, som er åbent for alle, kan man gå på opdagelse blandt skulpturer i både stål og granit, og endda hækkene er formet med kunstnerisk inspiration.
Overnatning er på Hotel Europa som ligger midt i Aabenraa. Langtidsparkering til bilen finder du få minutters gang fra hotellet på Reberbanen 3, 6200 Aabenraa.
Vi anbefaler at købe en madpakke til cykelturen på dag 2, da du ikke kommer forbi et sted, hvor det er muligt at spise frokost. Madpakken skal bestilles i hotellets reception på ankomstdagen.
Dag 2: Aabenraa-Nordborg 47 km
Med udsigt over Aabenraa Fjord, forlader du byen og cykler igennem det bakkede morænelandskab over Varnæs til Ballebro. Herfra sejler du med Færgen Bitten over Als Fjord til Hardeshøj på Als, hvorfra ruten fører dig gennem Naturpark Nordals. I Naturpark Nordals oplever du istidslandskabet med bakker og mange søer. Her kan du komme tæt på naturen og tage en pause inden du cykler de sidste kilometrer til Nordborg by, hvor du kan gå en tur om Nordborg Slot og Nordborg Sø.
Overnatning på Hotel Nørherredhus.
Dag 3: Nordborg-Sønderborg 40 km
Dagens tur går fra Nordborg til Sønderborg, og fører dig igennem en af Danmarks længste kystskove, Nørreskoven. Lige udenfor skoven, ved Fjordmosevej, ligger fundamenterne af det der engang var Østerholm Slot. Østerholm var en vandborg, der lå på en ø midt i en lille sø. Fra Nørreskoven fører ruten dig tværs over Als mod Hertugbyen Augustenborg og Augustenborg Slot. I byen kan du spise frokost, gå en tur ved slottet og besøge Minimuseet ved klokketårnet. Museet fortæller om slottets og hertugfamiliens historie. Du kan også besøge Slotskirken, som er opført i rokokostil og udsmykket med flotte stukdekorationer og blomstrende træudskæringer, der er belagt med bladguld. I slotsparken ligger Palæet, der sammen med slotsparken danner rammen om Augustiana Kunstpark og Kunsthal, hvor du kan nyde skiftende udstillinger af samtidskunst både inde og ude.
Efter besøget i Augustenborg venter en cykeltur ind til hjertet af Sønderborg ad den gamle jernbanestrækning ’Æ Kleinbahn’ .
Overnatning på Hotel Sønderborg Strand.
Dag 4: Sønderborg-Gråsten 39 km
Inden du sætter dig i sadlen i dag, anbefaler vi at du tager dig tid til at besøge Sønderborg Slot og nyde en frokost i byen. På Sønderborg Slot kan du blive klogere på Sønderjyllands historie, afprøve din viden om det Sønderjysk Kaffebord og se anetavlerne i Dronning Dorotheas kapel. I byens centrum og langs havnefronten er der mange cafeer og restauranter, og vil du gerne se det hele fra oven, kan du det fra Point of View på Hotel Alsiks 16. etage. Det er gratis, du skal blot reservere tids-billet på alsik.dk
Efter formiddagens oplevelser er det ved at være tid at tage turen over Christian Xs bro mod Gråsten. Cykelruten fører dig bagom Dybbøl Mølle og igennem det område, hvor slaget om Dybbøl fandt sted i 1864. Langs vejen står mindesten for de faldne soldater, og fra de høje bakker venter dig en fantastisk udsigt over vandet mod Tyskland og Broagerland. Ruten går over halvøen Broagerland og igennem Broager by, med sin flotte kirke med tvillingespir, inden du igen skal krydse vand før du ankommer til slotsbyen Gråsten. Graasten Slotshave er åbent året rundt, undtagen når Kongefamilien er i residens på slottet. I 2022 holder Kongefamilien sommerferie på slottet fra 22.6.-10.8. Den Kongelige Køkkenhave, butik og café vil dog stadig være åbent (1.6.-31.8. dagligt 10-17).
Overnatning på Hotel Egely Garni i Gråsten. Nøgleafhentning / tjek ind ved Den Gamle kro. Her har du også mulighed for at spise aftensmad.
Dag 5: Gråsten – Padborg 35 km
Efter morgenmaden går turen til Egernsund Havneplads – en tur på ca. 3 km. Kl. 10 sejler du med færgen Rødsand over Flensburg Fjord til Langballigau i Tyskland – husk pas! Sejlturen tager en time, og ved ankomsten er der mulighed for at spise frokost i havnebyen eller købe ind til senere. Fra Langballigau slingrer ruten sig de næste 10 km igennem fjordlandskabet til Glücksburg. Her, omkranset af vand ligger Glücksbrug Slot. Slottet har haft stor betydning for såvel det danske monarki, men også for mange andre monarkier i Europa. Kong Christian IX af Danmark voksede op på slottet, og han var grundlæggeren til den nuværende glücksburgske slægt. Hans børn og deres efterkommere, giftede sig ind i adskillige royale familier, og gav slottet den uofficielle titel ’vuggen for de europæiske kongehuse’.
Efter besøget i Glücksburg går turen mod Flensburg, den største by på din tur, med en hyggelig maritim atmosfære. I de små gader og hyggelige baggårde ligger spisestederne side om side, og Flensburg er et oplagt sted at få en bid aftensmad inden du tager de sidste 8 kilometer til dit overnatningssted i Padborg. På cykelturen fra Flensburg til Padborg krydser du grænsen ved en af de mindste grænseovergange mellem Danmark og Tyskland – Rønsdam Grænseovergang.
Overnatning: Bov Kro. Tjek ind senest kl. 21.00.
Dag 6. Padborg- Aabenraa 44 km
På turens sidste dag cykler du fra Bov Kro over Hærvejen til Aabenraa. Hærvejen er den historiske vej til Viborg, som følger den jyske højderyg. Dele af strækninger går over grusveje, væk fra bilerne og travle veje, igennem flot natur, plantager og åbne landskaber, med udsigt til gravhøje og historiske steder. Undervejs krydser du bl.a. Hærvejens ældste bro, Povls Bro og Gejlå Broen. Lige før Rødekro forlader du Hærvejen og kører igennem Søst ind i morænelandskabet som blev skabt under sidste istid. Her skal du kæmpe dig en sidste gang over stejle bakker, inden du kan tage dig en velfortjent hvil ved Hotel Europa. Nyd den sidste aften på hotellet.
Dag 7.
Morgenmad og hjemrejse.
OBS: Der er ikke inkluderet cykelleje i pakken. I skal selv medbringe cykel.
Inkluderet i pakken:
6 x overnatning
6 x morgenmad
5 x bagagetransport
2 x færgebillet for dig og din cykel
Guidebog til Flensburg Fjord Route