Bagerstop på cykelturen hos Historie Haderslev
Oplevelser og Attraktioner Den levende historie

Bagerstop på cykelturen hos Historie Haderslev

Læg jeres cykeltur forbi Slesvigsk Vognsamling.

I anledning af at Touren rammer Haderslev arrangere Historie Haderslev Bagerstop.
I perioden 15. juni – 14. august (mandag lukket) kl. 10 – 16

Se udstillingen om kvinder og cykling: ”Ud i det fri på to hjul”
Få vandflasken fyldt op. Her er sikker plads til jeres cykler. Benyt vores cykelværktøjskasse ved Slesvigske Vognsamling, Simmerstedvej 1
Pris 60 kr. pr. person for Bagerstop med kaffe, kage, koldt vand og entré til udstillingen.

I anledningen af at touren kommer til Sønderjylland, åbner Historie Haderslev denne nye store udstilling. Udstillingen "Ud i friheden på to hjul" sætter fokus på cyklens rolle i kvinders liv gennem tiden - fra kvinders kamp for ligestilling i 1800-tallet frem til nutidens professionelle cykelryttere. Om udstillingen skriver afdelingsleder i Historie Haderslev, Mikkel Leth Jespersen:

"At sætte sig op på sin cykel og køre i skole, på arbejde, ud at handle eller bare ud at motionere er noget af det mest naturlige for langt de fleste mennesker i 2022. Det kræver ikke noget kørekort eller anden tilladelse. Det er sundt og godt for sjæl og krop. Sådan har det ikke altid været. Da cyklen kom frem i 1800-tallet, var man optaget af, hvor farligt det var at cykle. En cykeltur skulle have et formål, og man skulle være myndig for at måtte cykle. Fremfor alt mente nogle, at kvinder slet ikke skulle cykle. Det kunne føre til barnløshed og var både vovet og umoralsk. Retten til at cykle blev centralt i kvindernes kamp for ligestilling, og efterhånden blev cyklen kvindernes vigtigste transportmiddel. Ikke mindst da de i massevis cyklede ud på arbejdsmarkedet i 1960’erne. I dag er kvindelige stjerner på vej frem i den traditionelt mandsdominerede professionelle cykelsport."


Ud over den nye udstilling kan man på Slesvigske Vognsamling se kongelige hestevogne og hverdagens hestevogne. Få et indblik i vognhistoriens udvikling gennem tiden hos Nordeuropas største hestevognssamling og oplev hvordan livet var, da hovedtransportmidlet var en hestetrukken vogn.
Ehlers Samlingen rummer Nordeuropas største lertøjssamling og en keramiker. Ehlers Samlingen blev startet af Louis Ehlers i 1930’erne. Han samlede lertøj, keramik og andre historiske genstande. Samlingen udstilles i et stemningsfuldt bindingsværkshus fra renæssancen med smukke malerier på loft, bjælker og vægge.
Von Oberbergs Hus viser hvorledes arkitekt H. von Oberbergs hus så ud med et flot haveanlæg. I renæssancen vidnede bygmester Hercules von Oberbergs (1517-1602) hus om velstand. Han var arkitekt på mange slotte – mange er gået tabt, men hans eget hus står stadig.

Bygningerne for Ehlers Samlingen og Von Oberbergs Hus er ikke handicapvenlige.

Meld gerne jeres ankomst til: 74 34 78 00 eller lrav@haderslev.dk