Sort Sol over marsken

Sort Sol i Sønderjylland

Tusmørket sætter ind, og som ved et trylleslag mangedobles antallet af fugle, der nærmer sig fra alle verdenshjørner. Stærene kommer ind i flokke, der undervejs skifter retning et utal af gange, og det er dybt fascinerende at overvære denne særegne luftballet.

Læs mere

Sort Sol Safari

Sort Sol er et af de mest mest forunderlige syn i den danske natur. Begrebet har fået sit navn efter, at himlen og den nedgående sol farves helt sort, når de mange fugle finder sammen ved aftenstide.

Hvert forår og efterår samles stærene for at ”tanke op” i insektlaver, både til det videre træk og så de bliver i stand til at gennemføre den krævende yngleperiode. Du kan også opleve Sort Sol om sommeren, da nogle af stærene vælger at blive i Vadehavet i stedet for at trække videre nordpå.

Sort Sol er for mange synonymt med firmaet Sort Safari. Du skal nemlig være særdeles heldig for selv at finde et sted, hvor store stæreflokke slår sig ned for natten. Derfor gælder det om at have kyndig guidning, og det er naturvejlederne fra Sort Safari eksperter i.

Sort Safari blev stiftet af ornitolog og naturvejleder Iver Gram i 2004, og allerede dengang var Sort Sol på programmet. Siden er firmaets udflugtsprogram blevet udvidet kraftigt, og det rummer blandt andet også sælsafari, østerssafari, børnesafari, rundture i Tøndermarsken samt flere slags fuglesafari.

Sønderjylland byder på en række stor-slåede naturoplevelser, men mange af dem kan være vanskelige selv at opstøve. Det gælder ikke mindst, når sky dyr skal spottes. Det er her, at folkene fra Sort Safari kan levere varen, for de kender egnens naturområder og dyrenes tilholdssteder som deres egne bukselommer.

Blandt nyhederne på Sort Safaris udflugtsprogram for 2016 kan nævnes turen ”Vilde vinger”. Her har firmaet ladet sig inspirere af safari i Afrika, hvor mange går efter at se ”the big five”, som er løve, bøffel, elefant, leopard og næsehorn. 

I Sønderjylland er de tilsvarende ”fem store” havørn, trane, gås, stor hornugle og sæl, og disse fem dyrearter skulle du gerne kunne se på den nye tur. 

Køb billetter til arrangementerne ved at klikke på de forskellige afgangssteder og øvrige muligheder.