Madoplevelser i Sønderjylland

Ta' en bid af Sønderjylland

Du vil ikke fortryde, for i Sønderjylland finder du et stort udvalg af lokale råvarer og utallige friske og traditionsrige retter. 

Læs mere

Det sønderjyske fusionskøkken

Det sønderjyske køkken er en helt særlig oplevelse for alle sanser. Ingen andre steder er den unikke egnsgastronomi nemlig så velbevaret som i Sønderjylland.

I århundrede har vi værnet om det sønderjyske køkkens stolte traditioner for udsøgte råvarer og mesterligt håndværk, for det moderne sønderjyske fusionskøkken trækker sine spor mange generationer tilbage i tiden. Det er derfor ikke tilfældigt, at du i Sønderjylland finder en perlerække af innovative producenter samt anerkendte gourmetrestauranter og stjernekokke, der har specialiseret sig i at mestre de udsøgte råvarer og gamle sønderjyske opskrifter.

Sønderjyllands særlige geografi – fra den flade græsklædte marsk i vest over store plantager til den fede muld i øst – har gennem tiderne skabt ideelle betingelser for udvikling af et varieret køkken med masser af sæsonbestemte smagsoplevelser. Men samtidig har verden omkring os også sat sig dybe spor i det sønderjyske køkken, der er en kulturel smeltedigel med inspiration fra hele verden.

På den lille ø Aarø ligger der en vingård, der producerer dansk vin og som den eneste vingård i Danmark produceres der også den helt specielle tangvin. Kig på videoen og lær mere om Aarø Vingård.

 

Stærkest står de danske og tyske kulturtræk, hvilket der er en helt særlig grund til: Da Danmark tabte krigen i 1864, blev Sønderjylland en lille og fjern provins i det stortyske rige. Det fik de danske indbyggere til at værne særlig godt om deres fødevaretraditioner, og f.eks. stammer det berømte sønderjyske kaffebord fra tiden under tysk herredømme. Men samtidig kunne det ikke undgås, at det tyske køkken gav fornyet inspiration. F.eks. slog tyske slagtere sig ned i Sønderjylland, og med sig bragte de stolte traditioner for pølser og røgvarer. Den dag i dag spiller begge dele en stor rolle i det sønderjyske køkken.

Men Tyskland er langtfra det eneste land, der har haft indflydelse på den unikke sønderjyske madkultur. 1700- og 1800-tallets langfartsruter til bl.a. Kina og Vestindien betød, at de lokale søfolk tog både krydderier og inspiration med sig hjem til Sønderjylland. I dag er det ikke svært at spore de tydelige orientalske træk i det sønderjyske egnskøkken, hvor der f.eks. bliver brugt krydderier som muskat, karry og safran i lang større udstrækning end i andre danske områder. 

Klik på play i videoen nedenfor og ta på en virtuel madoplevelse.  

Det moderne sønderjyske fusionskøkken er dansk gastronomi, når det er allerbedst. Og selvom betegnelsen ”sønderjysk” står for kvalitet overalt i Danmark, er det nu engang kun her, at du finder det ægte sønderjyske køkken.